Geenitestausta

Nyt on ensimmäiset meidän katraan DM testaukset tehty. Hännänhuiskeen Amalia ”Elma” on kyseisen geenin kantaja, Kuuhvitar Gielas ”Repe” on terve. Elman ja Repen pentueessa on siis sekä terveitä että kantajia. Testataan sijoituslapsukaiset Hulda ja Angus, kun sen aika on.

Tämä DM on suomenlapinkoirien keskuudessa vielä varsin testaamaton sairausgeeni. Testattuja taitaa tällä hetkellä koko suomen maassa olla vasta noin satakunta. Toivottavasti koiria testattaisiin, jotta näille kantajille löytyisi tulevaisuudessa terveet puolisot. 

DM ( Degenerative Myelopathy ) on perinnöllinen etenevä selkäydinrappeuma, joka johtaa koiran takaosan heikkouteen ja myöhemmin mahdollisesti halvausoireisiin.

Aika rypäs alkaa näitä geenitestejä nykyisellään olemaan, DM:n lisäksi on siis prcd-PRA ja Pompen. Onneksi näiden osalta meidän lauma on terve.

PRA (Progressive Retinal Atrophy, etenevä verkkokalvon surkastuma) on perinnöllinen, pahimmillaan sokeuteen johtava silmäsairaus.  

Pompen tauti ilmenee mm. hidastuneena kasvuna, toistuvana liman oksentamisena, etenevänä lihasheikkoutena ja jatkuvana läähätyksenä. Tautiin liittyy myös käänteisvirtaus ruuansulatuskanavassa, johtuen laajentuneesta ruokatorvesta sekä sydänpoikkeavuuksia.  Sairauden ensioireet puhkeavat n. seitsemän kuukauden ikäisillä pennuilla. Koska sairaus on etenevä, siitä kärsivät koirat joko kuolevat tai lopetetaan yleensä ennen kahden vuoden ikää. Koirien Pompen tautiin ei ole hoitoa.

You may also like

Vastaa